Egységben a sokféleség.

Nyugdíj

Hogyan állapítják meg a nyugdíj összegét?

Hogyan állapítják meg a nyugdíj összegét?

Jelenleg hazánkban a legkisebb öregségi nyugdíj minimum garantáltan 28.500.-Ft, tehát ezt mindenki megkapja aki betölti a rá irányuló nyugdíj korhatárt. A nyugdíj összegét megalapozó jogosultsági idő számításakor saját háztartásban nevelt gyermeknek tekintendő a vér szerinti és az örökbe fogadott gyermek egyformán, illetve akire tekintettel családi pótlék került folyósításra.

A másik alapkérdés a számítások végzésekor, hogy mi az, ami keresőtevékenységgel járó biztosítási időszaknak, illetve azzal egy tekintet alá eső időszaknak számít. ezt a 1997. évi LXXX. törvény. 5. § (1) bekezdése szabályozza, ide sorolható a munkaviszony, a közalkalmazotti jogviszony és a köztisztviselői jogviszony.

Ezen kívül ide sorolandók az 1998. január 1. előtt – a168/1997. (X. 6.) kormányrendelet 12.§-ában megjelölt esetek – a magánkereskedőként, gazdasági munkaközösség tagjaként, kisiparosként, kisszövetkezeti tagként, külföldi munkavállalóként, jogtanácsosi-, illetve ügyvédi munkaközösségek tagjaként, vagy akár valamely ipari és szolgáltató szövetkezeti szakcsoportjának tagjaként jogviszonyban eltöltött idő.

A nyugdíj összegének megállapításakor azonban nem számítható be jogviszonyként, jogosultsági időnek az az időszak, melyre az illető személy munkanélküli ellátást kapott, a tanulmányi időszak, ami szolgálati időnek számít, de nem jogosultsági időnek. Nem lesz jogosultsági alap a 18. életévét betöltött tartósan beteg közeli hozzátartozó gondozása folytán ápolási díjban eltöltött idő, valamint az olyan fizetés nélküli szabadság időtartama, mely 1998. előtti szolgálati időnek számító időtartam első 30 napját adja ki, és nem függ össze ápolással, illetve gyermekgondozással.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.