Egységben a sokféleség.

Nyugdíj

Nyugdíj előtakarékossági számla 2014

Nyugdíj előtakarékossági számla 2014

Aki már nyugdíjas és aki még nem egyaránt azon aggódik, hogy meg tud e élni a nyugdíjból. A meglévő nyugdíjunkat kiegészíthetjük az úgynevezett adókedvezményekkel támogatott nyugdíj előtakarékossági számla nyitásával (NYESZ). A számlára vonatkozó megállapodást köthetjük befektetési vállalkozásnál, valamint bankoknál legalább 5000 Ft befizetés mellett.

A további időszakban bármekkora összeget elhelyezhetünk számlánkon és abból biztonságos hozamokkal befektetési jegyeket vehetünk. A számlára a befizetést követően az összegnek megfelelő befektetési eszköz vételére vonatkozó megbízás díjmentes. A számla vezetés díja legalább kétezer forint évente,  nem lehet több a jóváírt átlagos állomány egy százalékánál. A számlához kapcsolódó adókedvezményre vonatkozó rendelkezés alapján a magánszemély az összevont adóalapjának a megfizetett adójából az adóbevallás alapján visszakapja az összeg 20%-át, amit az adott évre befizetett a számlájára.

A elérhető adó-visszatérítés másik nagy előnye a nyugdíj előtakarékossági számlának, hogy a befektetési eszközzel végzett ügyletek nyereségei, a befektetési eszközök hozamai adómentesek, az osztalék kivételével. A számláról való nyugdíjszolgáltatásnak minősülő kifizetés is adómentes. Tehát a nyugdíj előtakarékossági számla kedvező azoknak is aki nem tud érvényesíteni adó-visszatértést.

Az hozamokhoz, tőkéhez valamint a nyugdíjra való jogosultsághoz a számla megszüntetésével juthatunk hozzá. Amennyiben nyugdíjra való jogosultság előtt szüntetjük meg a számlát, akkor az adó emelt szintű összegét kell megfizetni. Akkor adómentes a nyugdíjszolgáltatás ha a számlamegszüntetést a számlanyitás követő harmadik évben, vagy utána kérjük.

hozzászólások

Hozzászólások

  • Papp Gyöngyi szerint:

    Tisztelt Hölgyem/Uram! 2010. decemberében nyitottam NYESZ-t a CIB bankban. Már akkor nyugdijas voltam, előnyugdijas, Romániából kapom az összeget, ott lettem nyugdijas. 2014 júliusában megszüntettem a számlát, ekkor már korhatárt betöltött öregségi nyugdijasként, amit továbbra is Romániából utalnak. Viszont a CIB nem fogadta el nyugdijas mivoltom igazolására a magyarra fordittatott, hitelesitett nyugdijhatározatomat, mert szerintük régi (2011-es), és a román nyugdijhivatal által kibocsátott, magyarra lefordittatott, 30 napnál nem régebbi igazolást kértek. Ilyennel nem rendelkeztem, ezért nem nyugdijjellegű szolgáltatásként szüntették meg a NYESZ-t, tehát a kamat után adóznom kell. Kérem, tájékoztassanak, helyesen járt-e el a CIB, amikor nyugdijas mivoltom igazolására nem fogadta el a fent emlitett nyugdijhatározatot? Köszönöm.

  • Szóljon hozzá!

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    ©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.