Egységben a sokféleség.

Nyugdíj

Nyugdíj melletti munkavállalás feltételei

Nyugdíj melletti munkavállalás feltételei

Aki elérte az öregségi korhatárt (62 évet) továbbra is vállalhat munkát, mivel az öregségi nyugdíj folyósításának jogosultságát nem befolyásolja. Azzal azonban mindenféleképpen számolni kel ha a nyugdíj mellett munkát szeretnénk vállalni, hogy a megszerzett jövedelem utáni járulékok befizetése nem a cég, hanem a nyugdíjas munkavállalónak kell befizetni

Ha előrehozott öregségi nyugdíj mellett szeretnénk munkát vállalni, azaz 62 évnél fiatalabb korban, ebbe a csoportba főként a bányász nyugdíjban részesülő személyek tartoznak, akkor egy bizonyos jövedelemszint után le kell mondania a nyugdíjáról. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíj mellett munkát vállaló nyugdíjas minden évben egy bizonyos összegkerettel rendelkezik. Ez minden év első napjától kezdve a minimálbér 12-szerese, idén ez az összeg 858 ezer forint. Amíg ezen a kereten belül marad, minden hónapban felveheti a folyósított nyugdíjat.

Ha a költségkeretet túllépi a nyugdíj folyósítását szüneteltetnie kell. A munkáltatónak ebben az esetben az adóhatóság felé be kell jelentenie, és az adóhatóság pedig értesíti a bejelentésről a nyugdíjfolyósítót. A fenti szabályozás kizárólag azokra a személyekre vonatkozik, akik 2007. december 31. után mentek nyugdíjba.

Akik a fent említett időpont előtt már nyugdíjasok voltak, úgynevezett türelmi időt kaptak, ami a mi esetünkben 2010 január 1. napján lépett életbe, és csak abban az esetben, a 2010 január 1.-én még nem töltötte be a 62. életévét a nyugdíjas munkavállaló.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.