Egységben a sokféleség.

Nyugdíj

Tanulás idős korban is lehetséges

Tanulás idős korban is lehetséges

Öregszik az ember. Bizonyos dolgokra sem emlékszik, elfelejti azokat. Sőt a gondolkodás is lelassul az évek során egyre jobban. Átalakul és idegenné válik. Hajlamosabbak az idősebbek a múltba révedni, az események között ugrálni, elfelejteni dolgokat. Ez a folyamat pedig nem más, mint a klasszikusan vett leépülés.

Ilyenkor nem csupán új ismeretekre létfontosságú szert tenni, hanem a meglévő tudást elengedhetetlen jobban elmélyíteni, kis agytréning válik szükségessé. 40 év felett az ember már képes bevált sémák alapján gondolkodni, és ekkorra már kialakult világnézettel rendelkezik. Ezáltal pedig alkalmassá válik magasabb szintű gondolkodásra.

Igyekezni kell az embernek a világnézetét kritikusan szemlélni. Ha ütközteti a különböző álláspontokat, megkérdőjelezi az egyes teóriákat, majd érveket és ellenérveket sorakoztat fel. Ezek miatt sokáig éles elméjű marad az ember. Persze sokszor előfordul, hogy fizikai korlátokba ütközik az időskori tanulás iránti vágy. Pedig ekkor is van lehetőség. Csupán élni kell ezekkel a lehetőségekkel.

Parkinson-kór, agyi károsodás, stroke vagy agyvérzés esetén is lehet tanulni. Csak kis segítségre van szükség, gyógytornára, logopédusra, esetleg egyéni vagy csoportos foglalkozásra. Legyen mindenképp motiváció a tanulás során. Például pótolni az ismereteket, vagy újabbakkal gyarapítani, esetleg másokon való segítés, és ez által szintén fel lehet lendíteni a szociális és társasági életet. Tehát semmi vész, tanulni mindig van lehetőség.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.