Egységben a sokféleség.

Esemény

Vajon honnan ered a Mikulás története?

Vajon honnan ered a Mikulás története?

A Mikulás szó hallatán mindenkinek egy piros ruhába öltözött fehér szakállú ember jut az eszébe. De vajon honnan ered az ő története?

A Mikulás legendája több száz évre vezethető vissza, ami egy St. Nicholas nevű szerzetesről szólt. Úgy tartják, hogy ez az ember 280 körül született Patara közelében, ami Törökországban található. Sokan csodálták a kedvességét és a jámborságát, és Szent Miklós lett a tárgya számos legendának. Azt mondják, hogy eladta minden örökölt vagyonát, és bejárta az egész vidéket, és látogatta a betegeket és a szegényeket. Hosszú-hosszú évek folyamán Szent Miklós népszerűsége egyre csak terjedt, és ő lett a gyermekek és a hajósok védőszentje. A halálának évfordulóján, december 6-án megünneplik.

Egy történetben, a szomszédságában lakó férfinak volt 3 lánya, akiket férjhez akart adni, de nagy szegénységben éltek, így nem volt hozomány a lányok számára. Szent Miklós az éj leple alatt a lányok ablakába három zacskó aranyat tett, hogy megmentse a becsületüket, és tisztességesen férjhez tudjanak menni. Mikor a harmadik lány ablakából osont el késő éjszaka, meghallották a mocorgást, kinéztek, de már csak egy piros ruhás alakot láttak sietősen távozni a hóesésben. Innen ered a szokás, hogy csizmát, zoknit teszünk az ablakba vagy a kandalló fölé ajándék reményében.

A reneszánsz korban Szent Miklós volt a legnépszerűbb szent Európában. Még azután is, amikor pedig a protestáns reformáció terjedésnek indult, és a szenteket se nagyon ünnepelték már meg. De Szent Miklós még akkor is megtartotta a hírnevét.

Ma már mindenki azt gondolja
, és tisztában van vele, hogy a Mikulás Lappföldről érkezik rénszarvas szánon. Ez 1925-ben terjedt el egy újságcikk miatt, melyben megírták, hogy az Északi-sarkon nincs fű a rénszarvasoknak, ezért kicsit lentebb, Finnországban laknak.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.