Egységben a sokféleség.

Esemény

Vince napi hagyományok és Bországgyűlés Ópusztaszeren

Vince napi hagyományok és Bországgyűlés Ópusztaszeren

Remek programnak ígérkezik a II. Bországgyűlés és Vince napi vesszővágás, melyet Ópusztaszeren tartanak meg január 18-án.

A rendezvény szervezői szeretnék a magyar bort valamint az ehhez tartozó, kapcsolódó tevékenységeket és hagyományokat jobban megismertetni, népszerűsíteni. Ezért is gondolták ki, hogy az „első országgyűlés” helyszínét választják a helyszínnek.

Várják a vendégeket, a borászat iránt érdeklődőket, vagy már ebben a szakmában dolgozó személyeket, akiknek bemutatkoznak a hazai borrégiók legnagyobb képviselői, a borlovagrendek és más egyéb szervezetek is. Akik érdekes szakmai konferencia keretében vitatják meg a közelebbi és a távolabbi jövőre vonatkozó terveiket.

A vendégek elsétálnak a Vince napi vesszővágásra, mely pontosan délután fél kettőkor lesz. Mivel a néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) megjósolják a várható szőlőtermést. Ez persze tájegységenként különbözőképpen történik. Az Emlékparkban a jövendölés a „Vince vessző” levágásával történik. Ez úgy néz ki, hogy a szőlőtőről lemetszenek egy vesszőt, és annak az állapotából következtetnek a várható termésre.

Persze a családokra is gondoltak a rendezvény alatt. A kisgyerekek se unatkozzanak, amíg apuci vagy anyuci a borral van elfoglalva. A kicsiket az egész napos játszóházzal várják, ahol egy percet se fognak unatkozni. A nap végén természetesen meg is lehet kóstolni a bort.

A rendezvény teljesen díjmentes, bárki részt vehet benne, de azért nem utolsó szempont, hogy elsősorban a borkedvelőknek szól. Viszont a Feszty-körkép nem ingyenes, annak megtekintéséhez 1000 forintos belépőjegyet kell fizetni.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.