Egységben a sokféleség.

Egészség

Epilepszia fajtái és tünetei!

Epilepszia fajtái és tünetei!

Általánosságban úgy véljük, hogy az epilepsziás roham mindig eszméletvesztéssel és rángógörccsel jár. Az epilepsziának is, mint sok más betegségnek több fajtája létezik. Ezek a következők!

Parciális rohamok: ennél a rohamtípusnál az észlelés megváltozhat (szag vagy hangzás), de nem jár eszméletvesztéssel. Komplex parciális rohamok: e rohamok során tudatzavar alakul ki, amely eszméletvesztéssel is járhat. A rohamok akaratlan mozgásokkal indulnak (például hangadás, karok mozgatása, kezek dörzsölése).

Generalizált rohamok: Absence rohamok: erre a rohamra az jellemző, hogy néhány másodpercig üresen néz valamerre a beteg. Mioklónusos rohamok: a karok valamint a lábak rángatózásával jár a roham. Atóniás rohamok: ennél a rohamnál a beteg elesik, vagy hirtelen összeesik. Tónusosklónusos rohamok: ez a rohamtípus a legintenzívebb formája az epilepsziás rosszulléteknek. Ebben az esetben az egész test megfeszül, majd rázkódni kezd. A roham során a beteg eszméletét elveszti, így a történtekre nem emlékszik.

Legtöbb esetben az epilepszia gyerekkorban, valamint 65 éves kor felett alakul ki. Ettől eltérően bármilyen korosztályban kialakulhat a betegség. Kezeléssel csökkenteni lehet a roham gyakoriságát, a rohammentesség is elérhető a kezeléssel. A legtöbb gyerek idővel kinövi az epilepsziát. Sok esetben az epilepszia kialakulása az agy egy részét károsító valamilyen traumához, balesethez, vagy épp betegséghez köthető. Ritka esetben állhat agydaganat a betegség hátterében, azonban sok esetben nincs azonosítható oka a betegségnek.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.