Egységben a sokféleség.

Internet

Mitől függ a tényleges sávszélesség?

Mitől függ a tényleges sávszélesség?

Bárki megtapasztalhatja időnként, hogy az internet előfizetésében jelzett sávszélességnél kevesebb áll rendelkezésére. Ennek az oka azonban gyakorta nem az internet szolgáltatótól függ!

Az, hogy ténylegesen mekkora sebességet érünk el az interneten, elsősorban az alábbiak függvénye:

  • a szolgáltatónk kínálta internetet az adott területen egyidejűleg használó előfizetők száma,
  • az internetre csatlakozó eszköz típusától, tudásától,
  • kábellel vagy routerrer csatlakozunk,
  • milyen ethernet kábelt használunk,
  • a wifi router képessége, árnyékolás,
  • az internetet egyidejűleg használó eszközök száma, tevékenysége.

A szélessávú kábeles internet sajátosságai

Amennyiben a technikai feltételek mind adottak, mégis gyengébb az adatforgalom, érdemes számba vennünk, hogy lehet, hogy egyidejűleg túl sokan csatlakoznak fel az internetre! Ugyanis a kábelen át zajló adatforgalom csomópontokon megy keresztül.

A csomópontokhoz kapcsolódó, az internetet használó eszközök adatforgalmának a fizikai felső határát pedig maga a csomópont határozza meg. Minél többen osztoznak az adott csomópont kapacitásán, annál kevesebb sávszélesség jut egy előfizetőre.

Az Invitel az által kínált internet csomagokkal mindig arra törekszik, hogy a lehető legmagasabb sávszélességet garantálja ügyfeleinek a piacon!

Az internet szolgáltatók az eltérő felhasználói igényekhez igazodva alakítanak ki és nyújtanak különböző gyorsaságú internet-elérést biztosító csomagokat. Viszont a csomagoknál jelzett értékek mindenkor a maximumot jelentik, azaz egy 20/10 Mbit-es csomagnál így alakulnak az értékek:

20 Mbit (ami 2,5 Mbájt) letöltési és 10 Mbit (azaz 1,25 Mbájt) feltöltési sebesség maximumot érhetünk el. Fontos a váltószámokra figyelni! Ahogy itt jeleztük, a megabitben (Mbit) megadott értéket mindig nyolccal kell osztani, hogy megkapjuk a megabájt (MB) értéket.

A sávszélesség lényegében csak egy technikai tulajdonság. Ez határozza meg a maximálisan elérhető adatsebességet, viszont az éppen rendelkezésre álló, tényleges sebességértéket ugyanúgy az aktuális forgalom határozza meg, ahogy a közutakon.

Ha túl sokan használják az adott szolgáltató internethálózatát, az olyan, mint amikor dugó van az utakon. Hiába engedik a szabályok, hogy, mondjuk, 70-nel menjünk, ha a csúcsidőszakban 30 km/h csúcssebességet érhetünk csak el.

Maximális és garantált sávszélesség: nem mindegy!

A sávszélesség értékét ezért mindig kétféle módon jelölik a szolgáltatók: maximális és garantált sávszélességet adnak meg.

A maximális sávszélesség az adott csomaggal elérhető, le- és feltöltési sebesség elméleti felső határa. Ez általában elég kecsegtető szokott lenni, ám sokkal fontosabb a garantált sávszélesség – amely értéket a szolgáltató vállalja, hogy mindenképpen biztosítani fog!

Az internet hozzáférési szolgáltatáshoz rendelt és az előfizetői szerződésben rögzített, az elektronikus hírközlési szolgáltató által az adott előfizetői hozzáférési ponton le- és feltöltési irányban teljesíteni vállalt legkisebb adatátviteli sebesség.

Érdemes tehát odafigyelni a részletekre szerződéskötéskor és inkább azt a csomagot választani, ahol a garantált minimum a lemagasabb!

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.